6

фев

ribbon

Извънкласни занимания ще задържат малчуганите в училище

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учениците от първи до 12-ти клас от общинските и държавните училища в страната ще имат различни извънкласни занимания – за здравословен начин на живот и спорт, комуникационни умения, културни познания, фотография и информатика, астрономия и др. Обучението е по проект “Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” /УСПЕХ/, финансиран с около 100 милиона лева по програма “Развитие на човешките ресурси”, Средствата са за три години, а заниманията започват от утре, когато е началото на втория учебен срок, съобщи БТА.

Предвижда се през тази година в курсовете да се включат 12 238 клубове и кръжоци по интереси, обединяващи около 150 000 ученици от 1307 училища от страната. В София в извънкласните занимания ще участват 32 000 ученици или 20 процента от всички.
Извънкласните дейности по проекта ще са в 12 области. Най-много ученици – около 15 процента, са се включили в занимания в областта “Здравословен начин на живот”. По тази област в училищата ще се организират спортни прояви за спортуване за здраве.
Занимания в областта “Културни компетентности” са избрали също 15 на сто от учениците от проекта, “Комуникацията и уменията на роден език” са предпочетени от 12,7 на сто от учениците, а извънкласни дейности по хуманитарни и природоматематически науки ще имат по 8 на сто от учениците.
Ð’ кръжоци по фотография и информатика ще се включат 7,6 процента от учениците в проекта, а “умения” за самостоятелно учене ще овладяват 6,7 на сто от децата. Комуникативните умения на чужд език са избрани от 6,5 на сто от учениците.
Около 22,4 на сто от учениците ще имат извънкласни занимания през ваканциите – или над 30 000 деца, като тази възможност се посреща с голяма радост от родители.
Всеки кръжок, клуб или учебно ателие ще се организира в 68 часа.
Целта на проекта е да се намалят неизвинените и извинените отсъствия на учениците, да се ограничи броят на отпадащите деца от училище, както и да се преодолее агресията сред учениците. Учителите ще получават по 12 лева за учебен час от извънкласните дейности, а с 40 на сто от средствата по проекта за училищата, ще се купуват материали и пособия за кръжоците.


Подобни публикации