6

фев

ribbon

Бургас празнува свободата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургас отбеляза 134 години от освобождението на града от османско иго. Честването започна с поднасяне на цветя пред дома, където в периода от 6 февруари – 29 март е отседнал генерал майор Александър Михайлович Лермонтов, командир на 13-ти драгунски полк, който освободил Бургас. Цветя бяха поднесени и на паметника на Руския лазарет в Морската градина, където някога се е намирала полевата болница.

Пред Руския паметник, съграден от признателната Бургаска община, свещеници отслужиха заупокойна молитва в чест на падналите на бойното поле за вярата и освобождението на нашето Отечество руски, румънски, украински, грузински, финландски и български войни.
На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров и неговите заместници, бургаски народни представители, директорът на ОД на МВР Бургас комисар Милен Димитров, представители на руското консулство във Варна и на почетното руско консулство в Бургас, на руската общност в града, на различни политически сили и неправителствени организации, признателни граждани.
На 6 февруари през 1878 година руските войски, под командването на легендарния пълководец генерал-майор Александър Михайлович Лермонтов, освобождават града от османска власт. По това време в Бургас живеят около 2950 души, основно арменци, евреи, българи и гърци. Първи кмет на освободения град е Нико Попов.


Подобни публикации