1

дек

ribbon

За десета година в ГЧЕ-Бургас се проведе изпит за международен сертификат по руски език

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Двадесет и един кандидати се явиха на днешния изпит за Международен сертификат по руски език, който се проведе в Гимназията за чужди езици “В. Левски” в Бургас. От вече десет години Руската гимназия е изпитен център за сертифициране, а Бургас бе първият извънстоличен град, в който се провеждат сесиите.

Международният сертификат се издава от Института за руски език и литература “А.С.Пушкин” в Москва, материалите за него са подготвени там, там се извършва и проверката на изпитните работи. Сертификатът е безсрочен, а нивата на компетентност съответстват на Европейската езикова рамка.
“Има години, когато за сертификати се явяват до петстотин – шестстотин души. Ние провеждаме изпитите в няколко центъра -София, Бургас, Пловдив, понякога във Варна и Стара Загора. И общо взето интересът се увеличава. За мен това е напълно нормално. Защото по принцип за един млад човек наистина е нужно да знае английски език на сертификатно ниво, това е ясно. Ако младият човек знае още един чужд език, е още по-добре, а ако има и руски, това е много по-ценно, отколкото ако има и трети западен език. И това наистина е така.”, смята доц. д-Ñ€ Владислав Лесневски, зав.- направление “Руски език” към Руския културно-информационен център – София, който е главният организатор на изпитните сесии.


Според него за сертификати се явяват предимно ученици от горните класове – единадесети и дванадесети, най-вече. На второ място – студенти. На трето място това са /и техният брой все повече се увеличава/ служители на фирми и особено на такива компании, които работят с руски. А по данни на просветното министерство руският език е на второ място по избираемост в българските училища.
Бургаската гимназия “В. Левски” пък е единствената езикова гимназия в България, в която руският език се изучава като първи чужд език. През новата година тя ще отбележи своя 50-годишен юбилей.


Подобни публикации