4

апр

ribbon

Затягат контрола на матурите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Квесторите на държавните зрелостни изпити ще бъдат много по-строги. Изрично сме наблегнали на това изискване, каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова по повод предстоящите матури, цитирана от news.bg. Според нея не е предвидено закупуване на допълнителни камери, но всички са инструктирани, че се изисква строга дисциплина, както от квесторите, така и от директорите на училища и от началниците на регионални инспекторати.

Дамянова съобщи, че промяната при матурите тази година е в организацията и поясни, че е оптимизиран графикът за провеждането на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване така че да се избегне случващото се преди – целият месец май учебният процес да бъде разконцентриран и недостатъчно ефективен.

Тази година държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще се провеждат в един и същ ден в различни часове. Около 65 хиляди са зрелостниците, които ще се явят на матура по български език и литература, на втори държавен зрелостен изпит ще се явят малко под 68 хиляди, а трети държавен зрелостен изпит са пожелали 693-ма ученика, съобщи Дамянова.
Третата матура ще бъде проведена в три дни – на 28,29 и 30 май. Няма да има промяна в процедурата на конструиране и теглене на въпросите. Тестът ще бъде конструиран в самия ден рано сутринта, допълни Дамянова. Тя е категорична, че няма да има проблеми за училищата, където едновременно се провеждат и матури и национално външно оценяване.
Създадена е необходимата организация, така че Държавните зрелостни изпити ще започнат в 8.00 часа, а външното оценяване – в 10.00 часа и ще се провеждат на различни етажи или в отделни крила на училищата. Имаме уверения от директорите на училищата, че ще се справят, добави Дамянова.


Подобни публикации