4

апр

ribbon

Руско КПП брани шенгенската ни граница в пристанище Росенец

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Публикацията във френското списание “Експрес” за нефтеното пристанище “Росенец” от септември 2011 г. все пак е предизвикала проверка на експерти от Еврокомисията. Проверката е проведена месец по-късно – през октомври, след което е изготвен актуализиран план за сигурността на съоръжението, което е от национално значение и през март 2011 беше отдадено на концесия на “Лукойл” без процедура и търг. Планът е влязъл в сила от 1 април 2012. Всичко това става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на парламентарен въпрос, зададен от депутата Лъчезар Тошев (Синята коалиция), съобщи сайтът “Биволъ”, цитиран от Медияпул.

От писмото разбираме още, че единствено пожарникарите представляват постоянно държавата в Росенец. Гранична полиция идва само при нужда, за да извършва бордови проверки на корабите, които акостират в пристанището. За 2011 г. са проверени 414 влизащи и 421 заминаващи кораба.
Охраната и пропускателният режим на пристанище “Росенец” се осъществява от Агенция “ЛУКОМ-А – България” АД при непрекъснат режим 24/7 от въоръжени охранители на входно-изходните портали на пристанището и мобилна група с автомобили. Пропускателните пунктове на пристанището са оборудвани с леки и тежки бариери и видеонаблюдение, посочва министър Цветанов.
“ЛУКОМ-А” има лиценз за охранителна дейност и в нея са наети български граждани, пише още Цветанов, но не става ясно дали са наети и руски граждани.
Това е важно да се знае, защото агенция “ЛУКОМ-А”, която държи КПП-то на обект от национално значение разположен на шенгенската ни граница е 100% руска собственост, както се вижда от фирмените документи
На 3 юли 2009 г. в малкия южен град Царево беше тържествено открито пътническо пристанище с ГКПП, четвъртото в България “Шенгенско пристанище”. Достъпът до него е контролиран, а в сградата на ГКПП-то перманентно бдят няколко униформени служители на Гранична полиция. Броят на техните “клиенти” обаче клони към нулата, защото обществен транспорт до Порт Царево няма.
За сравнение в Росенец, където ежегодно влизат и излизат стотици кораби с хиляди души екипаж, ГКПП просто няма, а се разчита на мобилните групи.
Какво се случва там, след като си тръгнат граничарите и митничарите, знае само управата на концесионера “Лукойл” и руската фирма “ЛУКОМ-А”.


Подобни публикации