1

фев

ribbon

Германия прибра олимпийските награди на български ученици

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Българските участници в международната олимпиада по математика се върнаха от Казахстан с конфискувани награди. Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че са пренасяни контрабандно, съобщи БНР. Учениците от Софийската математическа гимназия получиха медалите си от посланика на Казахстан у нас, но наградите остават във Франкфурт.

От 13-и до 20-и януари отборът на Софийската математическа гимназия е на състезание в Алмати. Печели престижното второ място в крайното класиране. На олимпиадата се явяват 53 отбора от 13 страни. Учениците обаче трябва да се приберат по-рано у нас, заради здравословни проблеми в отбора.
Учителят, който тръгва от Казахстан последен за България, защото е чакал края на състезанието и връчването на наградите, се прибира без тях. Според Ирина Шаркова, ръководител на отбора:
“Човекът, който ги пренасяше към България на едно от летищата е обвинен, че пренася контрабанда фотоапаратите, които са им награди, защото няма как да докаже, че наистина това е наградата, освен с медалите и грамотите. Фотоапаратите са 7 на брой, колкото са участниците, и на летището във Франкфурт са конфискувани”.
Нашите математици имат и друго премеждие. Ден, преди да заминат за Алмати, украинската авиокомпания, с която трябва да летят до Казахстан фалира. Купуват се нови билети на много по-високи цени. Ð’ крайна сметка учениците печелят 1 златен медал, 5 сребърни и второто място в крайното класиране – след руснаците.


Подобни публикации