19

мар

ribbon

Висшето – количество с по-малко качество

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Според доклад на Световната банка през 2010 г. 41% от младежите в България на възраст 19-23 г. са записали висше образование. През 2011 г. около 4 800 български студенти са изтеглили студентски заеми, а около 16 000 са получили стипендии. Според Световната банка, въпреки количествени постижения, през последните две десетилетия висшето ни образование продължава да се сблъсква с предизвикателства по отношение на качество и ефективност.

По нейни данни в България има приети стратегически документи за всички степени на образование, освен за висшето. Също така според банката ВУЗ-овете се управляват основно в полза на академичния състав. Друг проблем е, че висшето ни образование не е достатъчно финансирано. Затова и банката предлага бюджетното финансиране за висшето образование в средносрочен план да достигне 1% от БВП.
Банката препоръчва не непременно, но евентуално бъдещи увеличения на учебните такси, както и механизмът, по който те се определят, да стане по-гъвкав. Освен това добре би било да се промени концепцията за отпускане на стипендии.
Финансовата институция предлага още правителството да разгледа възможността за сливане на някои висши училища в по-големи институции или да се създаде по-малък брой многопрофилни университети с по-голям брой среден брой записали се студенти, отколкото в момента.
Пример за подобен тип консолидация би било създаването на консолидиран многопрофилен технически университет в София, който да обедини Техническия университет в София с Химикотехнологическия университет и Минно-геоложкия университети.


Подобни публикации