24

окт

ribbon

Вазов, Ботев и Левски „оживяват” в Бургас в Деня на будителите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Актьори, преобразени като Вазов, Ботев, Левски, Светите братя Кирил и Методий и Райна Княгиня ще спират минувачите по бургаските улици и ще им подаряват изписани върху папирус фрази на известни български поети, писатели, възрожденци на 1 ноември – Денят на будителите. Основното послание на инициативата, организирана от община Бургас, е: да събудим духовността.

В атмосферата на стария Бургас ще имат възможност да се пренесат бургазлии вечерта на 1 ноември. Концерт, посветен на празника, ще представи за първи път 12 неизсвирени досега пред публика музикални произведения, композирани от Георги Шагунов. Завещал на Бургас около 1 500 музикални произведения, Шагунов не случайно е наричан „бащата на бургаската музика“.
Специален гост на събитието ще е именитият бургаски композитор и почетен гражданин на Бургас Кирил Дончев. Той ще се изяви като гост-диригент на Бургаския духов оркестър.

Всички събития, включени в програмата на Деня на будителите както в Бургас, така и в останалите 12 общини от областта, са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019. В тази връзка в навечерието на празника съвременни будители – художници, музиканти, актьори, писатели, чийто живот или творческа дейност са свързани с бургаския регион, ще отправят послание, с което ще изкажат подкрепата си за кандидатурата на града за културна столица.


Подобни публикации