23

дек

ribbon

Българският език става задължителен за всички студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Независимо от специалността си, всички студенти ще учат български език като отделна дисциплина. Това нововъведение планира просветното министерство, но крайното решение остава в ръцете на академичното ръководство на вузовете.

„Български език трябва да учат задължително и студентите в НАТФИЗ и НСА”, отбеляза просветният министър Сергей Игнатов на срещата си със студентите в УНСС. Според него мярката е наложителна заради масовата неграмотност на младежите.

Междувременно от националното представителство на студентските съвети съобщиха, че вече имат официален отговор от 22 вуза, които са категорични, че скок в таксите няма да има.

Образователният министър планира  допълнителното финансиране на най-добрите вузове да се покачи до 50% в следващите години. До 25 на сто ще скочат бонусите за топуниверситетите догодина, припомни още той. Игнатов допълни, че именно рейтингът ще заличи слабите университети след време.

Промените, които ще залегнат в новия закон за висше образование, ще са насочени към улесняване на вътрешната мобилност между университетите и  увеличаване на броя на докторантите. Просветното министерство планира да въведе и нова научноизследователска бакалавърска програма.


Подобни публикации