30

дек

ribbon

Бургаски учен стана “Човек на годината” в Украйна

Българите в Украйна избраха проф. дфн Марияна Парзулова за “Човек на годината” -2013

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Асоциацията на българите в Украйна избра проф. дфн Марияна Парзулова от Университет “Проф. д-р Асен Златаров”- Бургас за “Човек на годината+ -2013. Номинацията е за “големи научни постижения в проучването на езиковото наследство на българите в Украйна, за укрепване на научните връзки между България и Украйна”.

От цялата научна продукция (13 книги и над 130 статии) на проф. дфн Марияна Парзулова на украинските българи са посветени 4 книги и 33 статии. Монографиите ù са в библиотечните фондове на Москва, Киев, Будапеща, Вашингтон, Станфорд, Медисън и др., които са многократно цитирани от български и чужди учени.
Церемонията по награждаването се състоя на 21 декември 2013 г. във Всеукраинския център на българската култура в Одеса.


Ежегодно званието “Човек на годината” се присъжда на 10 най-достойни представители от различни сфери на обществения живот – култура, наука, образование, бизнес, спорт и др.
Провеждането на конкурса “Човек на годината” сред българската диаспора е инициирано от Асоциацията на българите в Украйна, представлявана от нейния президент – народния депутат Антон Киссе. За първи път конкурсът се провежда през 2002 г.
Целта на конкурса е морално поощрение за многогодишен плодотворен принос в изпълнение на програмните задачи на Асоциацията, сред които са изследване на историята и езика на българите в Украйна, възраждане и популяризиране на техните традиции и обичаи, както личната и творческата инициатива.
С почетното звание “Човек на годината” могат да бъдат удостоени лица от други националности както на Украйна, така и на други държави, ако имат значителен принос в изпълнение на програмата на Асоциацията.


Подобни публикации