26

окт

ribbon

БАН с 5 милона по-малко за 2012 г.

Умираме твърдо бавно за министър Дянков, смята професор

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

БАН умира бавно заради недостиг на средства за издръжката на академията.
Това заяви проф. Никола Малиновски, член на Настоятелството на БАН в предаването „Здравей България” по Нова телевизия.
“Със Симеон Дянков се мъчим да се срещнем от две години. Нито с него, нито с представител на министерството имаме някакъв контакт. Непрекъснато ги каним да дойдат. 142-годишна институция ще умре. Те ни душат, не успяват да ни задушат и затова ни душат още повече”, каза професорът.

Той заяви, че средната работна заплата в БАН би трябвало да бъде 628 лв, но миналата година успели да платят 534 лева средна работна заплата на човек.

“Денят, в който Симеон Дянков каза, че са дадени 45 милиона повече за наука и образование, беше публикуван на сайта на Министерството на финансите проектобюджет за 2012-та, в който за БАН са предвидени 5 милиона по-малко, отколкото за тази и миналата година. Изглежда, че умираме твърде бавно за господин министъра”, допълни още проф. Никола Малиновски.

По думите му БАН е единствената институция, която е на държавна субсидия и не получава пари за парно, ток и вода.

„БАН получава бюджет, който частично стига за изплащане на планираната работна заплата, но ние не успяваме да го правим. Ð’ резултат на това хората в академията финансират държавата, като продължават да вършат работата си”, обясни проф. Малиновски.

Най-ниската заплата в БАН е 400 лева за асистентите, 350 лева за техническия персонал.

“Получава се така, че кадър, който е висококвалифициран ще получава толкова, колкото кадър, който няма никакво образование. Това наред ли е”, попита проф. Малиновски.


Подобни публикации