26

окт

ribbon

Първа жертва на “разваления“ телефон 112

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Жена загина при пътнотранспортно произшествие, след като повиканата линейка не успя да стигне навреме при нея заради погрешно препредаване на сигнала. В регионалния координационен център на телефон 112 в Благоевград е започнало разследване по въпроса, съобщи БГНЕС, цитирана от mediapool.

От началото на месеца всички спешни повиквания – към Бърза помощ, полиция и пожарна се пренасочват към телефон 112, независимо дали човек звъни на 150, 166 или другаде.

На 22 октомври при катастрофа край Разлог загина 28-годишната Марияна Маврова. Пътнотранспортното произшествие станало, след като мерцедесът, управляван от Маврова, излетял от пътя й се преобърнал. При пристигането на линейката тя била вече мъртва.

Маврова се прибирала към Разлог, след като била извикана от съпруга си, за да го прибере, тъй като бил пил с приятели в крайпътно заведение.

Два дни след инцидента, близки на Маврова подали жалба, че медицинската помощ се забавила с над 40 минути, а ПТП-то е станало само на 5 километра от Разлог. При преглеждане на разпечатките по подаването на сигнала на тел. 112 е установено, че от централата в София предават в координационния център в Благоевград , че катастрофата е станала на 5 км. след прохода Предел в посока Симитли.

Така от регионалния център изпращат линейка от филиала на центъра за спешна помощ в Симитли. Екипът стига до най-високата част на прохода Предел, но не открива никаква катастрофа. Лекарите се обаждат на координаторите от 112 и им казват, че няма катастрофа.

От регионалния център на 112 в Благоевград се обаждат отново в централата на 112 в София, откъдето “уточняват” че катастрофата е в обратна посока на 5 км. от Предел, но в посока Разлог. Така на местопроизшествието се изпраща нова линейка, този път от центъра за спешна помощ в Разлог. Медицинският екип обаче само констатират смъртта на Маврова, починала от тежките травми.

Проблеми с телефон 112 при повикванията към Бърза помощ се очакваха още преди прехвърлянето на телефоните, но властите уверяваха, че нищо няма да се промени. Допреди месец хората, които звъняха на тел. 150 попадаха директно на оператори с медицинска подготовка, които преценяваха спешността на състоянията. При 112 операторите са без такива умения – те само сортират към коя от службите да пренасочат сигнала – полицията, пожарната, Бърза помощ, Гражданска защита.

Дори да бъде препредаден веднага един сигнал, заети в спешната помощ се оплакват, че понякога информацията за състоянието на пациента е непълна и неточна. Диспечерите в Бърза помощ имат възможност да задават доуточняващи въпроси, тъй като често хората, които търсят помощ за себе си или свои близки са твърде объркани и уплашени. Спешните медици се оплакват, че понякога получават непълни и неточни адреси, което допълнително ги забавя и настройва хората срещу тях.


Подобни публикации