3

яну

ribbon

“София филм фест” идва с 200 киноленти

Акцентът в петнадесетото издание на фестивала ще бъде френското кино

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Носителят на “Оскар” Данис Танович (“Ничия земя”) ще връчи наградата за най-добър балкански филм на 15-то издание на “София филм фест” през март, съобщиха организаторите. Босненският режисьор и сценарист през 2002 г. Също така печели наградата на Американската академия за чуждоезичен филм, приз от Кан за сценарий и отличие  от българския фестивал за дебютния си филм.

“София филм фест” ще започне на 4 март в зала 1 на НДК. Основната програма ще приключи на 13 март, а прожекциите ще продължат до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Рубриките на феста са Международен конкурс за първи и втори филм, “Голямата петорка” (носителите на големите награди в Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто), “Балкански конкурс”, “Ново българско кино”, награда “Джеймисън” за късометражен филм. Ð’ програмата ще вземат участие над 200 ленти, като фокус на фестивала ще бъде френското кино, обещават организаторите.

Отличеният с голямата награда на кинофестива “Берлинаре 2010″ филм “Мед” на турския режисьор Семих Капланоглу е част от програмата на конкурса, съобщават организаторите.

Румънско-шведската продукция на режисьора Флорин Шербан “Ако искам да свирна, ще свирна” е вторият филм, който ще вземе участие във фестивала през март. Ð’ него се разказва за Силвиу, на когото остават 5 дни преди освобождаването от дом за малолетни престъпници. За автентичност режисьорът е поверил ролите само на криминално проявени.


Подобни публикации