8

окт

ribbon

Художници не искат Борисов за “почетен член” на СБХ

Рашидов натискал управителния съвет за титлата

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Скандал назрява в Съюза на българските художници по повод решението – на премиера Борисов и на министър Вежди Рашидов да бъдат връчени особено престижните звания „Почетен член на СБХ”.
Церемонията е в понеделник, но днес остър протест срещу това изрази в обръщение до медиите проф. Велислав Минеков, председател на контролната комисия към СБХ.

Смятам подобно решение за недостойно, лишено от логика и извършено под натиск от управляващата за момента партия. Подобен поклон пред действащи политици, заети своевременно с предизборна агитация е безсрамно действие спрямо стотици наши членове, заслужили високото отличие, заявява проф. Минеков.
От писмото му става ясно, че решението за тази номинация е взето след „странно допитване по телефона на част от УС на СБХ и след изрично настояване от министъра на културата от петък – 7 октомври, без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ.
По думите на Минеков това злочесто събитие е рекетьорски акт, в замяна на което правителството да потвърди изцяло законните права на СБХ върху прилежащата му сграда на ул.”Шипка”6.
Разплащането с титли за решението на една дългогодишна неправда, съществувала благодарение на смирени ръководства на СБХ, в комбинация с държавно малокултурие, е преднамерено унижение и дело на паразити спрямо всички почтени хора, държали четка и длето, заявява професорът.
Той подчертава също така, че тази награда ще бъде връчена на лица, станали създатели на „помийната яма, наречена „Музей на социалистическото изкуство” заченат в беззаконие, отмъстителност, завист и природен примитив.
Нашият съюз, пише в заключение проф. Велислав Минеков, трябва и може да съществува без партийно-политическа вярност, без „подкрепата” на временни „герои” и без помилуйката на съмнително обожествени гении.


Подобни публикации