8

окт

ribbon

“Икономист”: Търпението в най-бедната държава в ЕС изтънява

Публикувано в: България;
От: pointburgas



Икономическият ръст е бавен, а рецесията се задава. Опитът на България да се присъедини към Шенген бе спрян от Холандия и Финландия, позоваващи се на опасения от корупция. Борбата с организираната престъпност отслабва. Добрите новини в България са дефицит, пише бизнес изданието “Икономист”, предаде АСН.

С предстоящи президентски и местни избори по-късно през месеца, последното нещо, от което премиерът Бойко Борисов се нуждаеше, бе седмица на етнически безредици.

Преди две седмици 19-годишният Ангел Петров загина в село Катуница, прегазен от автомобил, управляван от човек, свързан с ромския лидер Кирил Рашков. Разярени местни жители започнаха да протестират пред къщата на Рашков. Нещата станаха неприятни, когато към тях се присъединиха крайнодясни футболни фенове от Пловдив. Протестиращите подпалиха сгради, принуждавайки полицията да ескортира Рашков и семейството му на безопасно място.

Протестите се прехвърлиха и в други градове, извеждайки по улиците млади хора, скандиращи възгласи срещу ромските и турските малцинства. Те затихнаха чак след ареста на Рашков, но не и преди да са извършени други над 350 ареста по време на най-лошите безредици в България от години.

Борисов настоява, че причината за вълненията е криминален акт, а не е етническа. Но Атака, крайнодясната партия с 21 места в парламента, видя своята възможност.

Във времена на икономическа несигурност, търпението в най-бедната държава в ЕС изтънява. Въпреки суровата финансова политика на Симеон Дянков, финансов министър на страната, прогнозите на ръст през тази година бяха понижени. Неволите пред държавата се влошават от тези в съседна Гърция, жизненоважен пазар за българския износ. Една трета от банките в България също са гръцка собственост.

Борисов се надява строителството на пътища да донесе победата на неговата партия ГЕРБ на предстоящите избори.


Подобни публикации