14

юни

ribbon

ФСБ отново в Бургас след 11 години

Легендарната група ще свири със симфоничен оркестър

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Едни от идолите на българската музика – ФСБ /Формация “Студио Балкантон”/ ще се срещнат точно след единадесет, вместо  “…след двадесет” години с бургаската публика. На сакралната дата 9-ти септември живите легенди на прогресивния рок ще се появят на сцената на Летния театър за трета среща “на живо” с бургаските си почитатели. Първата такава бе през далечната 1986 г. в Младежкия дом /днес Младежки културен център/, втората – през 2000 г- в зала “Младост”, като част от юбилейното турне на групата.

Но през есента Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев ще пеят на сцената на Летния театър в Бургас заедно със симфоничен оркестър. Реализацията на новата концертна програма FSB Symphony е поредното културно събитие с марката “ФСБ”. Музиката, както и завидното изпълнителско майсторство на групата остава в съзнанието на хилядите нейни почитатели като евъргрийн на българския рок.

Песните на ФСБ завладяват и днес младите почитатели на прогресив рока у нас. Те не изчерпват своята актуалност и отправят послание към новите поколения. Доказателство за това е възторжената публика на националното им турне в края на 2010 г. и успехът на новия албум “FSB”, който отбеляза над 6 милиона посещения в уеб сайта на групата, над 2 милиона изтегляния на целия албум и на отделни песни от него – социален интерес, който няма аналог в нашата страна.

Възрастовата амплитуда на почитателите /по графиката на сървъра на сайта/ е от 12 до 75 години, като 65 % от тях са между 25 и 45-годишна възраст.Новата концертна програма на ФСБ със симфоничен оркестър включва специално създадени оркестрации и аранжименти на най-известните им песни. С нея музикантите ще прибавят още един щрих към утвърденото си име на новатори, които се опират на традициите в българското музикално изкуство и търсят нови пътища за популяризиране на българската музика чрез взаимодействието между класическите изразни средства и популярния жанр.

В България са правени частични опити с подобен оркестров състав, но цялостен продукт не е издаван или представян пред публика на живо.


Подобни публикации