14

юни

ribbon

“С Яна около света“ – 30 години по-късно

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Трийсет години след завършване на околосветското плаване на Папазови – 14 юни 1981 г., издателство “Колибри” преиздава книгата “С Яна около света“ на Юлия и Дончо Папазови. Ð’ невероятното пътешествие участва и дъщеря им Яна, тогава на седем годинки.

Книгата ще бъде представена в рамките на Мемориални лекции ДЖУ, които Център за либерални стратегии организира всяка година в памет на Юлия Гурковска. На 14 юни от 17:30 часа в Музикален център “Борис Христов“ (ул. Цар Самуил“ 43) в София мореплавателят Дончо Папазов ще разкаже за книгата и морските си приключения.

Ето какво пише Яна Папазова:

“Изминаха трийсет години от плаването, за което се разказва в тази книга.

На 14 юни 1981 година акостирахме в Созопол. За 777 дни обиколихме света на борда на яхтата “Тивия” – прекосихме океани и морета, страни и острови. Мама, татко и аз. Ð’ главата ми е каша от спомени: два рождени дни, делфини, акули, китове и летящи рибки, зебри и коали, пристанища и морета, вятър, бури, уроци и даже скука. Нищо не е избледняло, най-вече заради книгата, която държите в ръцете си. Първото издание е изчерпано и с издателство “Колибри” решихме да я преиздадем. Тази книга е третата от поредицата за експедиция “Планктон” за приключенията на мама и татко по море и суша. Тя е и най-забавната – защото участвам и аз. Аз – “малката“ Яна, съм вече на трийсет и седем. Заедно сме с Джовани и имаме прекрасен син, Виктор, на десет години. Татко е на седемдесет и две и е невероятно добре. Мама ни напусна преди десет години от рак. Липсва ни. На мен болезнено. Тя щеше по-добре от мен да напише този текст. Бива я много. Ще се убедите сами.”


Подобни публикации