14

фев

ribbon

Съд забрани картина, изобразяваща Мики Маус като Христос

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Картина на т. нар. проповед на планината (Мат. 5-7), на която вместо поучаващия апостолите и народа Христос е изобразен Мики Маус, беше определена като екстремистка от съда в руския гр. Таруса, Калужка област.  Съдебното решение налага забрана на включването на въпросното изображение в изложби, излъчването му по телевизията и публикуването му в списания и вестници и ще бъде валидно, докато не бъде обжалвано успешно, съобщи Двери.бг.

Делото срещу „творбата” било провокирано от оплакване на жител на областта, който се почувствал оскърбен, след като попаднал на нея в интернет. Картината е показана за първи път през 2007 г. в рамките на изложба под наслов „Забраненото изкуство”. Неин автор е Александър Савко, а самото изображение е включено в поредица със заглавие „Пътешествията на Мики Маус в историята на изкуствата”.

„При разглеждането на случая съдът установи, че техниката, която Савко е използвал, за да обедини образа на Иисус Христос – образ свещен за християните, и комичния лик на Мики Маус, който в тази ситуация е вулгарен, превръща графичната творба на автора в карикатура”, гласи официално съобщение, публикувано на интернет страницата на прокуратурата.

„Евангелската история е представена от художника под формата на комикс, което само по себе си е изключително цинична обида и подигравка с религиозните вярвания и чувства на православните християни,” се казва по-нататък в становището, което уточнява, че съдът е приел аргументите на прокурора.

Действия по доказването на това, доколко тази картина е законосъобразна, бяха предприети и през 2007 г. от християнска организация, която обвини кураторите на изложбата „Забраненото изкуство” в разпалване на омраза към държавата и религията. Случаят приключи с налагане на парична санкция.


Подобни публикации