21

мар

ribbon

Спомен за големия Леон Даниел

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

В петък бургазлии ще си спомнят за театъра на Леон Даниел. Постановките на именития български театрален режисьор са представени в специално дисково издание. Мултимедийният проект, носещ името „Театърът на Леон Даниел” ще бъде представен за първи път в Бургас на 23 март от 17.00 часа в БХГ „Петко Задгорски”.

В събитието ще вземе участие синът на Леон Даниел – художника и професор Андрей Даниел, проф. Юлия Огнянова – режисьор, Иван Теофилов – драматург, Таня Тамахкярова – театровед, Кирил Дончев – композитор и любимият на българските зрители актьор Ицко Финци.
Чрез мултимедийната технология на спектакъла – текстове, видео и аудио материали, присъстващите на събитието ще имат шанса отново да чуят гласа и да видят лицето на Леон Даниел, който е определян от мнозина като един от най-забележителните методолози и учители по режисура, успели да модернизират родното театрално изкуство.
Леон Даниел е български театрален режисьор. Работи в драматичните театри на Русе, Бургас /1957-1060/, Враца, Пазардик, в БНТ, в театър „Българска армия”, в театър „София”, в Народен театър „Иван Вазов“. Автор е на редица книги и публикации за театъра, на игралните филми „На чисто“ /1973 г./ и „Чудо“ /1996 г./ и множество театрални постановки – „В очакване на Годо“, „Вернисаж“, „Лисицата и гроздето“, „Както ви харесва“, „Последният янки“, „Пигмалион“ и др. Носител е на много престижни награди за принос в развитието на театъра.


Подобни публикации