16

ное

ribbon

Салвадор Дали – “Божествена комедия”

Уникалните акварели на гения гостуват в Националната галерия за чуждестранно изкуство

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Националната галерия за чуждестранно изкуство е домакин на цялата серия „Божествена комедия” на Салвадор Дали. Илюстрациите са предоставени специално за изложбата от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. Първата, през 1990 година в НГЧИ показа 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.

Сега изложбата е посветена на на 25-годишнината от създаването на чуждестранната галерия. Ръка подава и новата Музейна галерия за модерно изкуство. Мащабният проект е реализиран след 6-месечните им съвместни усилия.

Оригиналните акварели на Дали към “Божествена комедия” на Данте Алигиери, по които е изпълнена графичната серия, са поръчани на художника от италианското правителство през 1953 г. Идеята е била да се направи издание на поемата, посветено на 700-годишнината от рождението на поета, но тя не се реализира. Тогава двама френски издатели – Жозеф Форе и Жан Естрад – се заемат с издаването на серията в 6-томно библиофилско издание с пълния текст на френски език. Работи се 10 години и излиза в два варианта – луксозно в 33 екземпляра и популярно – в 4765 екземпляра.
Под наблюдението на самия художник илюстрациите са възпроизведени от екип опитни гравьори в техниката цветна гравюра на дърво. За отпечатването на 100-те цветни графики са издълбани 3500 отделни дървени плочи.
В галерията за първи път са изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа.

Пътуващата изложба „Божествена комедия” на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на НГЧИ през настоящата година по повод 25 годишния юбилей на галерията.

Салвадор Дали безспорно е едно от най-популярните имена в изобразителното изкуство на ХХ век, чието магично въздействие не е изгубило силата си и до днес. Обект на полюсни оценки, творчеството му неизбежно стъписва със своя обхват и с дързостта на жеста, с който художникът дирижира натрапчиво зрелищните акции на личностната си изява.
Започнал да рисува от малък, Дали получава солидна подготовка по отношение на рисуването и живописта в Кралската академия “Сан Фернандо” в Мадрид, независимо от противоречията с преподавателите и от факта, че така и не успява да завърши обучението си там. По същото време в Барселона придобива първите си умения в изкуството на гравюрата.
Преминал в ранния си период през опита на повечето модерни течения на времето, между които най-съществена за него е може би италианската метафизична живопис, той намира себе си като художник в кръга на парижките сюрреалисти.
Ð’ произведенията му от зрелия сюрреалистичен период въображението на художника съчетава триизмерния абсурд на сънищата с метаморфози на познати предмети и халюциногенни образни отломки от собствената му житейска реалност, “заковани” в перспективата на монументални пространствени видения метафори.
Създаденото от художника включва неизброим репертоар от живописни и скулптурни творби, рисунки, печатна графика, илюстрация и сценичен дизайн, ексцентрични естетически теории и литературни опуси, работа в киното като сценарист, режисьор и художник, и дори създател на парфюм с неговото име.
Илюстрирането на литературни произведения заема ключово място в тази творческа всеобхватност. Ð’ него се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето, познаването на литературната класика и собствената му дарба като автор на стихове, есета, автобиографични съчинения, сценарии за филми и забележителния роман “Лица зад маски” (издаден и у нас).
Цикълът “Божествена комедия” ще започне световното си турне от София – факт, който прави събитието още по-значимо не само за българската, но и за публиките в други културни столици. Графични творби от тази важна за творчеството на испанския художник неокласична серия са в постоянната колекция на Театър музей “Дали” във Фигерас.


Подобни публикации