31

яну

ribbon

Режисьорът Хю Хъдсън ще е гост на София Филм Фест

Най-голямото кино събитие у нас ще предложи 160 пълнометражни и 60 документални филма

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Носителят на четири награди “Оскар” Хю Хъдсън ще е специален гост на 16-ото издание на София Филм Фест. Това обяви директорът на фестивала Стефан Китанов на специална пресконференция по повод събитието. Британският режисьор получава престижните отличия за дебютния си филм “Огнените колесници”  от 1981  в категорията за най-добър филм, музика – на Вангелис, за сценарий и костюми. Продукцията има и “Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм.

Близо 160 пълнометражни игрални и документални филма и над 60 късометражни ще можем да видим тази година в програмата на София Филм Фест. Най-голямото кино събитие у нас ще се проведе от 9 до 29 март в София. Както всяка година и този път организаторите са предвидили предварителни прожекции от 1 до 8 март в Дома на киното и специална програма в Бургас, Пловдив и Варна.

Рубриките, в които са разделени новите заглавия са Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Голямата петорка, Киното днес – майсторите, Киното утре – откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

Българските две заглавия, които ще участват в  международния конкурс  са документалния “Аве” на Константин Божанов със Специалната награда на журито в Сараево и участие в Седмицата на критиката в Кан, и “Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова – българско-американска копродукция с награда за операторско майсторство – на Александър Станишев, на фестивала “Сламданс”.

Те ще се състезават с филми от Бразилия, Великобритания, Германия,Кипър, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Турция. Наградата е статуетка и 5000 евро.

Режисьорът Драгомир Шолев ще представя страната ни в международното жури. Той спечели три отличия на миналия фест за филма си “Подслон” – голямата награда за най-добър филм, наградата на публиката и на “Кодак” – за най-добър български филм, а през 2005 г. заслужи “Джеймисън” за късометражния си филм “Преди живота, след смъртта”.

Ð’ рубриката “Ново българско кино” ще бъдат показани всички игрални филми, завършени след март 2011 г. Програмата ще включи и над 10 премиерни документални филма, между които “Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов – за Симеон Сакскобургготски, и “Човека и народа” на Светослав Овчаров – за Тодор Живков.

Друго специално събитие от програмата на фестивала е панорамата на италианския класик Еторе Скола.

И тази година важен акцент ще е 9-ия “София мийтингс”. Събитието ще даде шанс на най-новите български продукции да бъдат видени от признати международни експерти.


Подобни публикации