31

яну

ribbon

Плащаме 6.380 млн. евро за “Бургас-Александруполис”

Дянков награди екипа, "оттеглил" ни от петролопровода

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Симеон Дянков наградил с парични бонуси екипа в министерството на финансите, помогнал за оттеглянето на България по проекта Бургас – Александруполис. Това обяви самият той в отговор на журналистически въпрос при представянето на резултатите от осъществяването на реформата в МВР.
Ð’ същото време днес стана ясно, че поне засега оттеглянето от проекта за петролопровода ще струва на България 6.380 милиона евро. Това са парите, които България ще изплати на Гърция и Русия за направените от тях разходи по подготовката за изграждането на “Бургас – Александруполис.”

“София планира тази година да уреди дълговете си за участие в проекта Бургас – Александруполис”, заяви посланикът на Република България в Москва, Пламен Грозданов в интервю за “Интерфакс”, съобщи Дарикфинанс.

Бургаската болница днес получи парите за обновяване по оперативна програма “Регионално развитие”. Общо осемнадесет са общинските лечебни заведения, които ще бъдат реноивирани общо за  88,4 млн. лв. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи днес в Благоевград чековете на кметове и представители на общините, които ще се възползват от евросредствата.

Парите се осигуряват по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”.

По тази схема са одобрени общо 18 проектни предложения, съобщи министър Павлова. Девет от тях са за онкологични центрове и специализирани болници за онкологични заболявания, а други девет – за големи общински болници.

С европейските средства ще бъдат обновени болници и лечебни заведения в Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Шумен, Бургас, Враца, Русе, София, Свищов, Лом, Карлово, Балчик, Велинград, Гоце Делчев, Казанлък, Самоков и Сандански.

Онкологичните центрове ще изразходват парите за ново специализирано медицинско оборудване и за ремонт на сградите. Големите болници ще имат възможност да закупят и специализирана апаратура за предоставяне на по-качествена медицинска услуга, отбеляза Лиляна Павлова.

По оперативна програма “Регионално развитие” има предвиден ресурс над 380 млн. лева общо за финансиране на дейности, свързани със закупуване на специализирано медицинско оборудване и за съпътстващ ремонт на всички лечебни заведения, в които това оборудване ще бъде инсталирано.


Подобни публикации