27

яну

ribbon

Писател-нобелист ще гостува в България

“Тайм” включи Орхан Памук в 100-те най-влиятелни личности в света

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Турският писател Орхан Памук – лауреат на Нобеловата награда за литература през 2006 г. – ще гостува за първи път в България на 18 май. Посещението е организирано от фондация “Елизабет Костова”. Авторът е познат на българските читатели с осем романа и една книга със спомени, всичките публикувани от издателство “Еднорог”.

Това са “Името ми е Червен” и “Бялата крепост” (с по две издания), “Сняг”, “Черна книга”, “Истанбул”, “Нов живот”, “Музей на невинността”, “Джевдет бей и неговите синове”.

Писателят е носител на британската награда за художествена литература за най-добър чуждестранен роман на в. “Индипендънт” за “Бялата крепост”, френската награда за най-добър чуждестранен роман за “Името ми е Червен”, удостоен е и с международната награда IMPAC и с италианската “Кавур”.

“Сняг” печели френската награда “Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г., а “Ню Йорк Таймс” поставя романа в класацията си “Десетте най-добри книги на 2004 г.”.

През 2005 г. Орхан Памук става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а сп. “Тайм” го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.


Подобни публикации