27

яну

ribbon

Новият храм в Ахтопол ще носи името на хан Тервел

600 000 лева получават от държавата църкви в Бургаска област

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

600 000 лева ще даде държавата за четири църкви в Бургас, Созопол и Ахтопол. Общо отпуснатите по доклад на вицепремиера министър Симеон Дянков средства за храмове в страната възлизат на 710 000 лева. Тези пари са за църкви, които са в етап на завършване, съобщи Божидар Димитров – министър без портфейл, в оставка пред агенция “Фокус”.

При различните църкви, в зависимост от големината им, са необходими различни средства за довършването им. На първо място това е църквата в кв. „Меден рудник” – Бургас. За нея се отпускат 200 000 лева. 250 000 лева са предназначени за новооткрития средновековен манастир „Свети Апостоли” в Созопол. Третата сума е отново за созополска църква – 100 000 лева, за нова камбанария на църквата „Свети Георги”, в която ще бъдат положени мощите на Свети Йоан Предтеча. Созополското църковно настоятелство допълнително включи камбанарията към църквата, за която правителството отпусна 420 000 лева през септември миналата година.

Друга значителна сума – 100 000 лева – са за храма в село Стряма, Община Раковски, близо до Пловдив. Петхилядното християнско село и досега няма църква. По този начин ще бъдат подпомогнати усилията на населението да се сдобие със свой религиозен храм. 50 000 лева са отпуснати на новостроящата се църква „Свети цар Тервел” в град Ахтопол. Това също ще е единствената църква в Ахтопол, въпреки значимостта му на най-южен черноморски град, който досега имаше само един параклис.

“Той беше абсолютно недостатъчен за разрасналото се население на града. Храмът носи името на българския хан Тервел, канонизиран за светец и от източната, и от западната църква, и ще бъде първият храм на територията на България с това име. Хан Тервел има значение за южното Черноморие с това, че през 705 г., без война, го е присъединил завинаги към България.”, каза Божидар Димитров.

Най-малкият храм е в село Комарево, Монтанско, където селяните трансформират старото възрожденско училище в църква. С този акт държавата подпомага техните усилия.

По думите на Божидар Димитров – преценени са десетки църкви и е решено да бъдат подпомогнати тези, с оглед тяхната значимост.


Подобни публикации