4

дек

ribbon

Музикантката Рада Чомакова е новият носител на отличието на областния управител

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Пианистката Рада Чомакова, преподавател в Националното училище за музикални и сценични изкуства “Проф. П.Владигеров” – Бургас, стана новият носител на почетния знак на Областния управител на Бургас, Губренаторът Константин Гребенаров лшчно й връчи отличието, златният почетен знак е изработен от скулптора Ненчо Русев.

Годишната награда на областния управител е учредена през 2010 г. и се връчва всяка година в навечерието на Никулден. Нейни носители до сега са Семир Абумелих, строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи, Цоня Дражева, директор РИМ Бургас.
Рада Чомакова получава това отличие за активната си обществена дейност, за високия си професионализъм, за цялостния принос в културата, образованието и достойното представяне на Бургас и страната в престижни международни и национални конкурси. Нейни ученици имат над 200 награди от конкурси. По традиция Рада Чомакова изнася концерти с възпитаници, води майсторски класове в България и Баден Баден, с бургаската филхармония е свирила повече от 30 клавирни концерта, концертира активно в чужбина. Чомакова е лауреат на много конкурси, нейният диск с музика на Панчо Владигеров е селектиран за единствения български диск с шедьоври на класиката, издаден от ЕС. Инициатор и организатор е на Дните на руската музика, които иска да разшири с музика от славянските народи. За цялостен принос в културната визия на община Бургас тя е отличена и със званието „Почетен гражданин на Бургас”.


Подобни публикации