4

дек

ribbon

Деца правят иконна изложба за Никулден

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Никулденската изложба на детската галерия De’Art, която ще се открие на 5 декември 2012 г. от 18.00 ч, тази година ще бъде различна. В нея няма да присъстват морета, русалки, кораби и риби, с които най-често вълшебно отразяват празника най-малките художници. Изложбата е посветена на патрона на Бургас Св. Николай Чудотворец и ще представи иконни изображения на християнски светци. С тази експозиция детската галерия ще отбележи първата си изцяло иконописна изложба.

Участници в изложбата са бургаските деца от Школа „Иконопис” – ОДК, Ателие „Иконопис” към ОУ „Любен Каравелов”, от читалищните школи към НЧ „Просвета 1927”, НЧ „Светилник 2007” и НЧ „Съгласие 1905” – Българово.
В празничната експозиция специално място заемат рисунките-копия на икони, обявени за паметници на културата. Това са 17-те икони от храм „Св. Атанасий” в гр. Българово, някои от които са датирани от времето на Второто българско царство. Още в началото на миналия век, с решение на Светия синод, те са иззети за съхранение в Националния църковно-археологически музей в София. Създаването на копия на ценните икони е проект на НЧ „Съгласие 1905”, наречен „Отново у дома – иконите на град Българово”. В изложбата ще бъде представен етап от творческото осъществяване на проекта.


Подобни публикации