30

дек

ribbon

Дядо Иоаникий не иска Аполон в Созопол

Проектираната 13-метрова статуя връщала култа към езическия бог

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Сливенският епархийски съвет протестира против намерението на созополските управници да възродят култа към езическия бог Аполон.
Това гласи изявление на съвета, подписано от неговия председател митрополит Иоаникий, заради решение на общинския съвет в Созопол на входа на пристанището да бъде издигната 13-метрова статуя на бог Аполон, съществувала в древността, съобщи БТА.

В изявлението си владиката и членовете на съвета призовават православните християни от Созопол да се противопоставят и да не допускат изграждането на езическата статуя.

Според тях този “антиправославен проект ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на Созопол и неговите жители”. Припомня се, че Созопол вече 2000 години е традиционно християнски град, в който има стотици символи, напомнящи за величието на християнската вяра и култура, която и днес изповядва населението на Созопол.

Епархийският съвет оценява намерението на управата на града да бъде издигнат езически идол в чест на езическия бог Аполон като кощунство. Те изборяват няколко светци и мъченици, в чиято чест през Средновековието са били построени храмове в Созопол.

“Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 г., да се възражда култ към езически идоли. Сравнението на кмета г-н Панайот Рейзи, че с изграждането на статуята на Аполон, Созопол ще заприлича на Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог”, недоволстват свещениците.

Според Панайот Рейзи е хубаво да стане истинска обществена дискусия. “Ако обществеността е против статуята, ще оттегля предложението. Но и в момента считам, че Созопол може да спечели от това”, е позицията на кмета.


Подобни публикации