10

яну

ribbon

Девет филма ще се борят за „Оскар“

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Американската филмова академия обяви номинациите за 85-ите награди “Оскар” на церемония в театър “Самюел Голдуин” в Холивуд. Водещи бяха режисьорът и сценарист Сет Макфарлън и актрисата Ема Стоун.
За най-голямата награда – “Оскар” за най-добър филм през 2013 г., ще се състезават общо девет филма :

“Зверовете на дивия юг” (Beasts of the Southern Wild),
“Наръчник на оптимиста” (Silver Linings Playbook),
“Враг номер едно” (Zero Dark Thirty),
“Линкълн” (Lincoln),
“Клетниците” (Les Miserables),
“Животът на Пи” (Life of Pi),
“Любов” (Amour),
“Джанго без окови” (Django Unchained) и
“Арго” (Argo).

Филмът на Стивън Спилбърг “Линкълн” поведе в конкуренцията за най-престижната филмова награда “Оскар” с 12 номинации. Лентата за 16-ия американски президент му донесе и 7-а номинация за най-добър режисьор. Досега Спилбърг два пъти е печелил статуетката – за “Списъкът на Шиндлер” и “Спасяването на редник Райън”.

“Линкълн” е претендент и за главна мъжка роля – на Даниъл Дей Луис, второстепенна мъжка и женска роля – Томи Лий Джоунс и Сали Фийлд, адаптиран сценарий.

Плътно след първенеца, с 11 номинации, е “Животът на Пи”, който в момента е по българските киносалони. Той също се състезава за най-добър филм и адаптиран сценарий, както и в почти всички технически категории (оператор, монтаж, декори и др.)

С 8 номинации е “Наръчник на оптимиста”, а мюзикълът “Клетниците” и “Арго” – с по седем.

С тазгодишните номинации Академията постави два рекорда – за най-млада и най-възрастна номинирана в 85-годишната история на наградите. Това са 9-годишната Кувенжане Уалис – за ролята си в “Зверовете на дивия юг”, и 85-годишната Емануел Рива – за играта си във филма на Михаел Ханеке “Любов”. Австриецът Ханеке, който вече обра всички възможни европейски отличия, спечели изненадващо много номинации – за най-добър филм, оригинален сценарий, режисура, главна женска роля и чуждоезичен филм. Академията обикновено включва неанглоезични филми само в последната категория.

За най-добра анимация се състезават “Храбро сърце”, “Пиратите! Банда неудачници”, “Разбивачът Ралф”, “ПараНорман” и “Франкенуини”. Почти сигурно е кой ще е носителят на “Оскар” за песен на годината – Skyfall на Адел от едноименния филм за Джеймс Бонд.

Наградите “Оскар” ще бъдат връчени на 24 февруари.


Подобни публикации