10

яну

ribbon

Две църкви реставрират в Несебър

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Днес в Несебър започнаха дейностите по реставрация, консервация и социализация на две църкви – „Св. Йоан Кръстител“ и „Св. Параскева“. Общата стойност на проекта е над 1 600 000 лева, в това число собствен принос на община Несебър – 80 518 лева. Ð’ рамките на проекта ще бъде реализирана и първа част от културно-историческия маршрут „Духовен път“, чието начало ще бъде храм „Св. Йоан Кръстител“ и който продължава до църквите „Св. Параскева“ и „Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

„За нас, като община, която представлява най-голямата туристическа агломерация на нашето Черноморие, е от голямо значение да развиваме конкурентноспособни туристически атракции, основани на специфичното културно историческо наследство на град като Несебър“, подчерта кметът Николай Димитров.
Предназначението на проекта е не само да реставрира и консервира тези църкви, но и да ги върне към живот, като ги превърне в духовно образователно средище и целогодишна културно-историческа атракция за привличане на туристи.
Предвидено е църквите да станат културни центрове с разнообразна програма – камерни концерти, представяния на книги, литературни четения, творчески ателиета и др. Ще бъдат прожектирани 3D анимационни и документални филми, свързани с историята на града и мястото му в световното културно наследство. Целта е да се привлекат хора с различни интереси – архитекти, художници, специалисти, местни жители и туристи.


Подобни публикации