15

фев

ribbon

Бургас получава 240 000 лв. за археологически проучвания

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Община Бургас да получи средства в размер на 240 000 лв. за археологически разкопки, консервация и реставрация, реши Министерски съвет. 120 000 лв. от държавния бюджет ще бъдат отпуснати целево на Бургас за започване на археологически проучвания на новооткрития по време на водната стихия преди дни римски град в Сарафово.

Тогава бурята ненадейно разкри край почивната военна база в бургаския квартал част от зидове на древна постройка, вероятно от римско време, по които ясно се виждат тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци.
Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг. Археолозите предположиха, че в него може да е погребан знатен римски аристократ, вероятно управител на разкритото антично селище и пристанище край Сарафово. По-късно допуснаха, че това може и да е древно корито на каменна чешма.
Археолозите обаче са единодушни за едно – това е уникална находка. Монументалната сграда, чиито ъгъл вълните откриха, е изградена от големи каменни блокове, откъдето може да се предположи, че това не е някакво малко селце, а селище от градски тип с големи сгради, канализация и пътища. Осигурените за разкопките средства ще позволят на археолозите да започнат по-скоро работа на терен и да намерят отговор на тези и редица други въпроси.
Средства за реставрация на още два исторически обекта в Бургаски регион са включени в постановлението на Министерски съвет. По 60 000 лв. ще бъдат предоставени за консервация и реставрация на древния град Аква Калиде в района на Бургаските минерални бани и за археологически разкопки на историческия предшественик и символ на Бургас – античната и средновековна крепост и пристанище Порос край квартал Крайморие.


Подобни публикации