14

окт

ribbon

Бойко влезе в операта

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Днес премиерът Бойко Борисов преряза лентата на обновената бургаска опера. В церемонията участваха още министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, кметът Димитър Николов и директорът на културната институция Александър Текелиев. “Докато някои приказват, ние показваме. Да е честито на бургазлии”, заяви Бойко Борисов пред Операта.

Двамата министри се присъединиха към неговите поздравления и припомниха, че ремонтът струва над милион и половина лева, осигурени по ОП “Регионално развитие”, а през последните години Бургас е спечелил и изпълнява проекти за 300 млн. лв.
“Преди 2 години в тази Опера пя Райна Кабаиванска. Тогава през цялото време си мислех, че тя и бургаската публика заслужават по-добра обстановка. Сега без никакво притеснение сме готови да посрещнем тук на 12 декември ВИЕНА МОЦАРТ ОРКЕСТРА”, каза кметът Николов.
Александър Текелиев нарече бургаската Опера “най-хубавата на Балканите”. Преди нейното откриване премиерът Борисов посети Националното училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров”, също ремонтирано със средства по ОПРР.
Сградата на Държавна опера – Бургас не беше реконструирана от построяването й преди 30 години. Тя е монолитна, многофункционална, с разгъната площ от 16 135 кв.м., на три етажа.
Днес в нея са направени редица енергоспестяващи подобрения: подмяна на дограма по прозорци и външни входни врати, газификация, подмяна на осветителните тела.
Сградата вече е достъпна за хора с увреждания, след изграждането на рампа, стълбищна платформа за инвалидни колички, обособяване на места за инвалидни колички в зрителната зала, изграждане на санитарен възел за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат. Направени са още: ремонт на покрива, частична подмяна на настилки, ремонт на санитарни възли; подмяна на ВиК инсталация, реконструкция на силовата ел. инсталация в зоните на гримьорни, репетиционни и складови помещения, ремонт и профилактика на отоплителната инсталация, боядисване.
Подменени са с нови всички столове в основната зрителна зала – 728 на брой.


Подобни публикации