15

май

ribbon

БАН гостува в Бургас в Нощта на музеите

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

С изложбата „1100 години от Успението на Св. Наум Охридски” Българската академия на науките ще гостува в Бургас в събота. Поводът е Нощта на музеите, а експозицията ще бъде подредена в Историческата сбирка на Регионалния музей на ул. “Лермонтов” 31. Изложбата ще бъде открита в 18:00ч., непосредствено след началото на Нощта на музеите, като специални гости ще бъдат председателят на Академията акад. Никола Съботинов и проф. Славия Баралиева.

Българският светец-просветител е един от най-близките Кирило-Методиеви ученици, наречен “светилник на българите”. Заедно с Климент Охридски той е сред създателите на Плиско-Преславското, а след 893 година и на Охридското културни средища. Изложбата представя средновековните книжовни извори и изображения от старинни църкви и манастири. Добре застъпена е темата за съвременното осмисляне на култа към светеца, довело до изграждането през XX и XXI век на църкви, носещи неговото име.

Тази година Нощта на музеите е посветена на 100 – годишнината на бургаския музей. В събота всички кеспозиции ще приемат безплатно посетители от 17 до 0 ч., предвидени са рзлични прояви с участието на ученици и деца от детски заведения.


Подобни публикации