18

май

ribbon

“Черното” тото не е престъпление

Публикувано в: България;
От: pointburgas

В Наказателния кодекс “черното” тото не е регламентирано като престъпление. Единствените престъпления, сходни до това, са за незаконен хазарт и за измама, обяви прокуратурата. Уговарянето на мачове не е престъпление според българското законодателство, коментира прокурор Николай Георгиев от ВКП.

Уговорените мачове, доколкото има уговорка за резултат, не представляват престъпление по българския Наказателен кодекс, потвърди и говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова във връзка с темата за черното тото и уговорените мачове.
По никакъв начин не можем да въздействаме, да повдигаме обвинения, защото няма такъв текст. Ако това е свързано с измами, пране на пари, тогава говорим за други престъпления, но уговарянето на мачове не е престъпление в България, заяви още тя.
По думите й, въпросът е дали например регистрирано в интернет лице във Франция може да залага и в други страни от ЕС. Кожухарова обясни, че няма законодателно решение по този въпрос на евопейско ниво.
Тя отбеляза, че в последно време зачестяват случаите в световен мащаб на залаганията по интернет. Проблемът е доколко тези залагания са законни, коментира още говорителят на прокуратурата.
Николай Георгиев уточни, че от 31 март е внесено предложение за законови промени. Той подчерта, че докато те бъдат приети, органи като Комисията по хазарта и БФС могат да приложат механизмите си, за да противодействат на “черното” тото.


Подобни публикации