18

май

ribbon

Четирилистната детелина и Трактора

Публикувано в: Апострофи;
От: Живко Желев

Българските медии носят главната вина за възпаленията на тема „новият месия“. Тази хронична краста на популизма отново се обостря – както винаги преди избори. На основните политиграчи вече им е кристално ясно как да създадат, а след това да използват паниката сред журналята.

Драскачи и снимачи вкупом са хукнали из келявата нива на българския политически живот, ровят се в неизтребимия троскот на новата номенклатура и търсят поредната четирилистна детелина – онази обаятелна личност, която ще ни заплени, преди да ни изведе по пътя към светлото бъдеще.

Както винаги никой не говори за същностните качества и идеите на бъдещия президент. Удобното клише за неговите „представителни функции“ отново влезе в употреба и сега сме изпаднали в поредната треска – кой да бъде този, чието лице максимално ще съвпадне с лицето на нацията за пред света и у нас.

Но дайте преди това да се вгледаме в лицето на самата нация – 2500 съмнителни богаташи плюс 6 милиона и половина чиновници, пенсионери, турци и цигани – това което премирът определи като „матриал“. Ако някой ще въплъщава образа на българската нация, той трябва да е нещо средно между Волен Сидеров, Азис и средностатистически пенсионер, който дължи на топлофикацията едни пари, дето никога няма ги да издължи. Онези 200-300-400 хиляди активни и честни граждани са само мимолетен щрих върху посърналия сурат на народа.По тази причина в самия край на запустялята нива се е инсталирал един Трактор. Медиите се опитват да го заобикалят, а МВР крои план как да го арестува преди изборите. След което ще се задейства план Б с кодовото название – ние ги хващаме, те ги пускат. По тази причина Трактора работи на тихи обороти – поне засега.

А запустяла нива се обработва по следния начин. Първо дълбока оран. После играе търмъка, за да се отдели троскота на една страна. Най-накрая троскота се пали, така че да изгори до шушка. Нивата може да се обърне и на ръка. Ама кой е луд да се хване за правата лопата, щом си имаме Трактор?


Подобни публикации