27

яну

ribbon

“Арена” не спира и не се предава

Собственикът на сайта възнамерява да съди Явор Колев

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Сайтът “Арена-бг” няма да спре, докато български съд не постанови, че този сайт извършва престъпление, заяви днес собственикът на уебстраницата Елиан Гешов на пресконференция, предаде електронното издание Всеки ден. Коментарът му бе по повод на атаките към сайта, които предизвикаха временно му спиране миналия уикенд. Тогава потребители на сайта предположиха, че става дума за поредната акция на ГДБОП.

Гешев посочи, че вече два пъти е арестуван и очаква “сплашването” към него да продължи. От ГДБОП обаче категорично отрекоха да са свързани с атаките, които сринаха сайта.

Споделянето на информация между потребители не е престъпление, посочи Гешев и цитира текстове от Закона за авторското право и Наказателния кодекс, по които се опитвали да “работят” службите.

По думите му под удара на закона може да попадне само този, който притежава 1000 копия от даден продукт на авторското право или матрица, с която се възпроизвеждат такива. Когато едно физическо лице “сваля” от интернет филми и музика за собствено ползване, а не с търговска цел, той не може да носи наказателна отговорност.

“Сайтът е черна дъска, на която потребителите обявяват какво са намерили в интернет”, посочи Гешев и допълни, че в сайта могат да се намери само съдържание, което вече е било пуснато в мрежата. Собственикът на “Арена” коментира също, че в нито един момент не е имало проблем с правоносители, тъй като в уебстраницата има секция, в която всеки засегнат правоносител може да трие препратки към негови продукти.

Гешев опроверга и информациите, че сайтът реализира небивали печалби. По думите му месечно той печели около 2900 лв., а рекламодателите трудно се съгласяват да работят с него, тъй като тече пропаганда, че става дума за престъпен сайт. Въпреки това, близо 1.5 млн. потребители посещават месечно “Арена-бг.

Собственикът на “Арена” се закани да съди шефа на сектор “Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев заради думите му, че торент-тракерите са част от организираната престъпност. “Докато се действа с ботуш във вратата, ние няма да се поддадем на шантаж”, каза още Гешев.


Подобни публикации