15

дек

ribbon

Шофьори-новобранци няма да возят деца

Минивановете също ще стават таксита

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Нови изисквания, затягащи условията за извършване на училищни екскурзии и превоз на ученици до учебните заведения, прие парламентарната комисия по транспорт. Тя одобри на второ четене поправки за Закона за автомобилните превози.

Вече шофьорите, возещи деца, не само че трябва да са на повече от 25 години, но също така трябва и да имат минимум двугодишен стаж като професионални водачи на автобуси.

За самите возила пък ще се изисква ново удостоверение за преглед на оборудването. Документът ще се издава от пунктовете за технически преглед на превозните средства, но какво ще включва допълнителният оглед тепърва ще се решава. В следващата година трябва да се разработят изискванията за него.

Мотивът за допълнителния сертификат са свързани с отпадналите намерения на Министерството на транспорта да въведе категоризация за училищните автобуси.

Друга законова поправка предвижда да се създаде възможност за таксита със седем места, каквито има в повечето европейски страни. Това ще позволи на автомобили ван да извършват таксиметрови превози и ще се облекчат пътуващи по-големи семейства или малки групи туристи.


Подобни публикации