4

фев

ribbon

Чили покани Бойко на Антарктида

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Заместник-министърът на външните работи на Чили Фернандо Шмид Аристиа покани българския премиер да посети Антарктида. Дипломатът е изразил пълната готовност на чилийскато правителство да съдейства и организира посещение на Бойко Борисов на Ледения континент при изявено желание от негова страна. Това съобщи по телефона от българската антарктическа база „Св. Кл. Охридски” проф. Христо Пимпирев.


Предложението е дошло по време на тристранна среща между проф. Христо Пимпирев, ръководителя на испанската антарктическа програма проф. Хуанхо Даньобеитиа и заместник-министъра на външните работи на Чили Фернандо Шмид Аристиа, проведена на испанската база в Антарктида  „Хуан Карлос I”. На срещата са били обсъдени възможнстите за коопериране и сътрудничество при провеждането на дейностите на трите държави в Антарктика.

Обиколката на висшия чилийски държавен служител в района е свързана със създаването на нова дирекция Антарктика в чилийското външно министерство, която да разшири и задълбочи проучването и усвояването на ледения континент, независимо от световната иконономическа криза и някои вътрешни затруднения на държавата, довели до стачката в Пунта Аренас през миналия месец.

Няколко държави, между които и Чили имат териториални претенции в Антарктика. За о-в Ливингстън, където е изградена българската база, претенции имат едновременно Аржентина, Чили и Великобритания. Подписаният от 48 държави Антарктически договор и най-вече обявяването на района като „зона на интерес” от страна на САЩ и Русия непризнаване на териториални претенции, засега замразяват споровете.


Подобни публикации