17

май

ribbon

Тотално забраниха пушенето от 1 юни

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Мнозинството в парламента прие широка забрана на тютюнопушенето – както на закрито, така и на някои открити места. От 1 юни пушенето ще е забранено във всички видове заведения, на работните места, на детските площадки и дори на стадионите. Изключение се прави само за летищата, където ще има обособени места за пушене.

Забраната за пушене на стадионите бе приета изненадващо в последния момент. Въпреки, че тя бе предложена от депутати от ГЕРБ, мнозинството в управляващата партия не я подкрепи в здравната комисия. През почивните дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се обяви за това на стадионите да не се пуши и депутатите на ГЕРБ чинно гласуваха според волята му.

Освен на стадионите пушенето ще е забранено още и на други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри. Освен това тютюневият дим се забранява и в дворовете и тротоарите към детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Депутатите забраниха и пушенето на открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Не се прие обаче предложението на депутата от БСП Петър Курумбашев пушенето да се забрани и на спирките на градския транспорт.
По време на обсъждането на забраната в залата прозвучаха противоречиви изказвания – от това забраната да не се въвежда до това тя да е още по-кардинална. Традиционните изказвания за ползата и вредата от пушенето този път достигнаха нов връх, след като депутат от ГЕРБ се осъмни дали пушачите не са с увреден мозък.


Подобни публикации