27

юни

ribbon

Събират $10 милиона за мемориал на хан Кубрат

Публикувано в: България;
От: pointburgas

По повод 100-годишнината от откриването на съкровището на хан Кубрат в ход е благотворителна кампания за събиране на средства за изграждане на Мемориален комплекс на гроба на хан Кубрат край село Мала Перешчепина в Полтавска област. Това съобщи във Велико Търново Николай Габер, единственият етнически българин депутат в Украйна. От 17 до 19 август ще се проведе събор, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището на хан Кубрат.

На 12 юни 1912 г. десетгодишното пастирче Фьодор Деркач намира случайно най-голямото съкровище от ранното Средновековие, което сега се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. То съдържа над 800 предмета, като златото в него надхвърля 25 килограма, а среброто 75 кг, обясни историкът от Великотърновския университет доц. Пламен Павлов. По думите му мястото, на което е погребан хан Кубрат, е не по- малко свято за българите от гробовете на светите братя Кирил и Методий, връх Шипка или В. Търново.

„Идеята е на гроба на създателя на Велика България да бъде издигнат комплекс, който включва църква, музей и хотел. Стойността му е около 10 милиона долара”, информира Николай Габер. Проектът за храма, който ще носи името на един от двамата българи киевски митрополити Свети Михаил или Свети Киприян, е направен и подарен на Международния благотворителен комитет „Хан Кубрат” от проф. Николай Толешков.
На този етап идеята е подкрепена от областните управители на седем области, сред които и на великотърновска – проф. Пенчо Пенчев, кметове и видни българи като акад. Антон Дончев, Васил Михайлов, Нешка Робева.
От Министерството на транспорта и съобщенията са приели предложението на Международния организационен комитет за честванията, с председател Николай Габер, да издадат юбилейна марка с лика на хан Кубрат, посветена на 100- годишнината от откриването на съкровището.
Средства за комплекса се събират в различни банки, както и по сметката на Асоциацията на българите в чужбина. Имената на всички дарители ще бъдат вписани в златна книга, която ще се съхранява в бъдещия храм.


Подобни публикации