30

авг

ribbon

Софиянци искат от Барозу метрото да е безплатно

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ден преди премиерът Бойко Борисов да “пусне” в експлоатация втория метродиаметър в присъствието на Жозе Мануел Барозу граждани излязоха с молба към шефа на Еврокомисията. “Господин Барозу, разрешете на господин Борисов да направи метрото безплатно за всички граждани и гости на София, докато съществува Европейският съюз.”, настояват столичани.

Утре с големи тържества ще бъде открит вторият лъч на метрото в София. За целта у нас пристига и шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу. Апелът от името на гражданските инициативи “Метро за гражданите”, “Нов устройствен план” и “Граждани за София” отправи Димитър Димитров на пресконференция в БТА на тема “Капчици катран в меда на софийското метро.”

Димитров изтъкна, че въвеждането на безплатно пътуване по всички линии за всички граждани, независимо от възрастта и социалния им статус, ще бъде първото реално усещане на гражданите за европейска солидарност.

Ясно е, че парите, вложени до момента в метрото никога няма да се върнат чрез билети, заяви Димитров и поясни, че общината разполага с достатъчно средства, събирани от дадените под наем стопански обекти по продължението на 1-вия, а сега и от 2-рия метродиаметър, за да може да издържа персонала и метрото и да изплаща разходите по него.

Ясно е, че при общински бюджет от 1,3 млрд. лева, от които над 60 милиона лева се усвояват от администрацията, има резерви, чрез които да се осигури безопасната експлоатация на метрото, подчерта още Димитров.

Според гражданите безплатното пътуване ще бъде една своеобразна финансова помощ за тях в условията на криза, “както и своеобразна компенсация не само към тях, но и към гостите на столицата за грешките, допуснати при проектирането на метрото.”

Според Димитров над 3 милиарда лева са инвестирани в тази най-скъпа транспортна система, а има прекалено много недомислици в нея. За пример той даде средната скорост, която развиват мотрисите – 30 км/ч, което по думите му е твърде малко, а причината е близкото разположение на отделните метростанции.

Димитров не пропусна да даде оценката на гражданските инициативи и за метростанцията на Лъвов мост: “Тя е емблема на най-качествения кич и чалга с европейски пари. Това е провал и срам за художествената мисъл и може би и поради това и лъвовете са й обърнали гръб.”

Неимоверни щети, според представителя на гражданите, са нанесени на античния град с изграждането на гордостта на управляващите, а именно превръщането им в галерии. “Станахме свидетели на тотално несъобразяване и погребване на истинската археология.”


Подобни публикации