20

фев

ribbon

Селяни в България не останаха

Публикувано в: България;
От: pointburgas

200 са селата-призраци в България, в които не живее нито един човек. Това сочат данните на Института за изследване на населението при БАН, Тези села съществуват на картата на страната и реално не са заличени, но в тях няма нито един жител.  Още 500 села са с население между 10 и 20 души – главно възрастни хора.

Най-тежко е положението в Северозападна България. 70-80% е обезлюдяването на Трън, Годеч, Брегово, Макреш, Пробойница, посочи Николай Цеков от института.
За последните 70-80 години селското население е намаляло с около 60%, а ако тенденцията на обезлюдяване се запази, към 2060 година няма да има нито един селски жител. Ð’ момента 72% е градското население срещу 28% селско. Преди 100 години картината е била обратната – 80% от българското население е било селско.
Според изследователите причините за обелюдяването на селата са много. Но за засилване на процеса допринасят и влошените идалече от съвременните изисквания условия на живот в селата – липсваща, лоша или неподдържана инфраструктура, липса на здравни пунктове, закрити болници, никакви детски заведения, затворени училища.
Освен силно застаряване на селското население, променя се и съотношението мъже – жени в селата. Младите жени напускат по-често селата от младите мъже. Според проф. Марта Сугарева от института миграцията сред младите жени е по-силна, защото те са по-мотивирани да продължават образованието си нагоре, например в университета. Останалите в селата мъже срещат затруднения да създадат семейства.


Подобни публикации