20

фев

ribbon

Специалисти са притеснени за овладяването на математиката и ИТ

БСУ инициира дискусия с педагози и университетски преподаватели

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

Силна тревога за обучението по математика и информационни технологии в средното училище изразиха учители от бургаски училища и преподаватели от Бургаския свободен университет на специална дискусия по проблема. Тя бе инициирана от Центъра по информатика и технически науки на висшето училище.

Според резултатите от международното изследване PISA българските деветокласници са 46-то място по математически знания от всичките 65 обхванати държави. Според специалистите основните причина са, че обучението у нас все още е насочено към запаметяване и възпроизвеждане, а не към формиране на умения за справяне с реалните проблеми от практиката. В учебниците по математика почти липсват задачи с практическа насоченост. В същото време т.нар. външно оценяване е довело до решаване на тестове чрез налучкване, а не чрез аргументация.

“Учебното съдържание по математика трудно се усвоява – обемът на материала е голям, а часовете са малко и няма кога да се затвърждава предаденото. В областта има много слети паралелки – най-вече в общините Руен, Поморие, Несебър, Сунгурларе. Малко са кабинетите, оборудвани със съвременни дидактически средства. Поради това и поради други причини се използват интерактивните методи за преподаване, които са атрактивни за учениците.”, посочи старши експертът от Регионалния инспекторат по образование Величка Транева.

Според констатациите на институцията, допълнително качеството на преподаването на математика и информационни технологии се влошава от проблемите, които имат с българския език децата-билингви.

В същото време липсват държавни образователни изисквания по математика и ИТ и затова критериите за оценяване на учениците са разнопосочни. Липсва координация между учебните програми по математика и ИТ. Все по-сериозна ще става и ситуацията със остаряващата компютърна техника в училищата, голямата част от която е от 2005 година.

“С колегите от Центъра си задаваме много въпроси. Между тях е и откъде да започне обучението по математика и информатика в университета. Дали да не въведем някакви курсове за уеднаквяване на знанията, защото новите студенти са с твърде различни нива на знания, а оценките им от училище са еднакви.”, посочи доц. Даниела Орозова. Според нея новопостъпващите студенти като цяло нямат формирани навици за учене.

За педагог от бургаската Търговска гимназия основният проблем в обучението по математика е фактът, че часовете по предмета намаляват драстично. В момента те от четири са станали вече два на седмица, което не позволява затвърждаване на учебния материал, тъй като той е в същия обем както преди редуцирането на часовете. В професионалните гимназии не могат да използват часовете от СИП, тъй като материалът от отменения 13-ти клас е “слязъл”  в 12-ти.

“Няма синхрон между университетите и средното училище. Например на кандидатстудентски изпит във Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” – Варна се дават вид тригонометрични задачи, които отсъстват от учебния материал за 11 и 12 клас. А голяма част от нашите ученици кандидатстват именно в този университет.”, посочи представител на ПГ по морско корабоводене и риболов “Свети Никола”.

“Тежка е ситуацията и по информатика. Няма надграждане в материала по дисциплината. Няма матури по информатика, които да мотивират учениците. В същото време Различни са програмите в професионалните гимназии и в гимназии като нашата – коренно различни са!”, посочи Димитрина Тодорова, учител в Гимназията с изучаване на английски език “Гео Милев”.

По общото мнение на математическата колегия в ПМГ “Акад. Н. Обрешков” основните проблеми, с които се сблъскват учениците при прехода от гимназията към университета са липсващи навици за учене, неясна професионална ориентация, разминаване между оценките от училище и матури и стреса от ниските оценки, които по правило се получават в първи курс на висшите училища.

По предложение на ректора на БСУ проф. д-р Васил Янков материалите от дискусията ще бъдат обобщени и публикувани в годишника на университета, а предложенията на специалистите за преодоляване на негативните тенденции ще бъдат изпратени и до просветното министерство.


Подобни публикации