14

дек

ribbon

Свещениците се организираха браншово

КТ “Подкрепа” приюти новия синдикат

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Достойно заплащане с трудови договори и начини за защита от феодалното отношение на висшия църковен клир към обикновените свещеници ще търси новоучреденият им синдикат към КТ “Подкрепа”, стана ясно при представянето му в централата на организацията.
Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев каза, че учредяването на новия синдикат не е в противоречие със законите и с независимостта на църквата, като се позова и на закона за вероизповеданията и на устава на Българската православна църква (БПЦ).

Председателят на новоучредения синдикат отец Никола Ризов от Неврокопската епархия посочи, че свещениците не са стигнали до това решение с удоволствие, а заради трудностите, които среща цялото свещеничество у нас. Към момента у нас имало 1100 свещеници, като половината от тях били над 65-годишна възраст. За сравнение в южната ни съседка свещенослужителите са 24 000 души, посочи лидерът на „Подкрепа”, цитиран от Дарик.

„Как няма да има проблем?! Давам конкретен пример с Трънската духовна околия, където на свещеник се падат 30 села, около 45 църкви и манастири. В Софийска епархия над 30 манастира, в това число паметници на културата, са без духовници и се рушат. В духовната сфера има неща, които ни карат сериозно да се замислим. Тази професия, така да я наречем, е под номер 514 в класификатора, в компанията на работниците от погребалните домове, в съседство са вписани келнерите и компаньонките. Там са хора с основно образование.

Ð’ преобладаващата си част духовниците са с висше образование. Но владиците са в подклас 121, непосредствено до търговските директори и шефове на гражданската авиация. Унизително е те да съществуват в тази категория и категорично ще настояваме това да се промени”, заяви Константин Тренчев


Подобни публикации