1

юни

ribbon

Първите български следи в Иран са отпреди 4.5 хиляди години

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници, датира от 2478 г. пр. Хр. Това съобщи доц. Явор Шопов – директор на Института по древни цивилизации пред агенция КРОСС по повод представянето на резултатите от първата експедиция за търсене на следи от присъствие на древните българи в Иран.

Според Шопов по това време, ХХV в. пр. Хр., за първи път се появява титлата „цар” /”шар”/ на надписи на глинени таблетки. Те са свързани с пребиваването на клон на прабългарите /наричан кути или гути/, които по-късно пребивават във Волжка България и Велики Болгар.

“Има и генетични връзки между българите и няколко народа в Иран, които вече са доказани.”, посочи доц. Шопов. Той уточни, че има български гени при три от иранските народности. Много думи от персийския език имат своето присъствие в сегашния български език, в момента се подготвя речник от 1200 персийски думи в българския. „При иранците са много често срещани думи като чешма, чердак.”, посочи Шопов.

“Има много градове в Иран, които носят български имена. Там има например населени места, които се казват Бургас, Варна. Има връх Мусала, дори го изкачих по време на своето пребиваване там.”, съобщи Явор Шопов.

Друг пласт от връзките между българите и Иран е присъствието ни в Персийската империя през ІV в. пр. Хр. Според учения през 1971-ва година по време на честванията на 2 500-годишнината от създаването на Персийската империя, българската делегация е била на изключителна почит, като делегация на народ, който е живял в тази империя. Историците от делегацията тогава са посочили на един от фризовете в Персеполис къде са изобразени българите. Самите иранци смятат, че участието на българите в Персийската империя е било много важно, посочи доц. Шопов.


Подобни публикации