3

ное

ribbon

Професор ще иска закриване на БАН

Това ще стане, ако правителството не изпълни исканията на учените

Публикувано в: ОбразованиеБългария;
От: pointburgas

Проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника пък ще внесе в Общото събрание на БАН предложение за техническото закриване на БАН, ако правителството не изпълни исканията им. Това стана ясно по време на протеста на Академията.

Над 400 учени от БАН излязоха на протест на площада пред парламента срещу намалените над 30% средства за академията. За пореден път те поискаха оставката на финансовия и просветния министър. Според протестиращите Дянков и Игнатов не могат да водят националноотговорна политика в областта на науката и образованието.
Конкретните искания протестиращите включват Увеличение на бюджетните субсидии на БАН за 2011 г. до 111 млн. лв., както и да бъдат възстановени на съкратените бюджетни субсидии за 2010 г. в размер на 10 млн. лв., с които да бъдат изплатени заплатите.

Иска се още да бъдат внесени корекции в бюджета в съответствие с ратифицирания договор за присъединяване към ЕС и съгласно европейското законодателство да се подкрепи задължението на държавата да финансира научните изследвания за периода 2011 – 2013 година в размер на 0,4, 0,6 и 0,8 % от БВП.

Учените от БАН поискаха и да бъде изпълнен ангажиментът, поет от правителството и БАН при срещата им още на 19-и май 2010 година – БАН да стане първостепенен разпоредител с бюджетни средства, да се пристъпи към разработване на национална стратегия за научни изследвания и реформа на цялостната законодателна база за развитие на науката, висшето образование и иновациите, да започне подготовка на оперативна програма „Наука”, насочена към финансиране на научни изследвания.

В протестите участваха 90-годишният поет и преводач академик Валери Петрова и акад. Светлин Русев, който заяви, че със или без днешния протест вицепремиерът Симеон Дянков е пътник, но безумията, които ще остави, и с много пари не се лекуват. По думите му Дянков е дошъл в България със самочувствието на папски кардинал, а всъщност си е един обикновен чиновник.


Подобни публикации