19

юли

ribbon

Природозащитници сложиха СРС в гнездо на египетски лешояди

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За пръви път в България лешояди могат да бъдат наблюдавани на живо 24 часа в денонощието. Специализирана камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди и техните малки. Устройството е монтирано от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в гнездото на една от малкото двойки, останали в страната ни. Всеки може да влезе в сайта на проекта LIFE+ „Помощ за египетския лешояд” www.lifeneophron.eu и да наблюдава застрашения от изчезване вид.

Ð’ момента камерата показва цялата гнездова ниша, периодичните появи на мъжката и женската птици с храната, която носят на вече значително порасналите малки. Скоро младите птици ще достигнат размерите на възрастните птици, но ще останат с тъмното си оперение още 3 години. Те ще започнат да се подготвят за първият си поет в небето, а през есента, ги очаква дълго пътуване от близо 4000 километра до земите на далечна Африка, където ще прекарат 2 – 3 години от живота си.

Това семейство египетски лешояди вече придоби популярност с излюпването на двете им малки в началото на месец юни. Събитието предизвика голямо въодушевление сред любителите на дивата природа, защото редкия вид е един от най-застрашените на планетата.
„Помощ за египетския лешояд“ е петгодишен проект, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз и фондация „А.Г.Левентис“. Неговата цел е предотвратяване изчезването на египетския лешояд от Балканския полуостров.


Подобни публикации