24

апр

ribbon

Предстои ПП Странджа да бъде обявен за биосферен парк

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ð’ скоро време Природен парк Странджа може да бъде обявен за биосферен парк от ЮНЕСКО по програмата “Човекът и биосферата”. Това стана ясно на заключителната среща по тригодишен проект на Българска фондация «Биоразнообразие», който бе свързан с устойчивото развитие и опазването на природата на територията на парка. Той се осъществи с подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Биосферните паркове са емблематични места примери за хармонично съжителство между човека и природата. Статутът на биосферен парк не налага никакви допълнителни органичения или забрани различни от съществуващите, ако мястото е вече е защитена територия или зона.

Сред най-значимите резултати от проекта е и регистрирането от БФБ и ДПП на регионална марка «Странджа», с която са сертифицирани местата за настаняване и някои туристически атракции, предлагани от местните жители в територията.
До момента 30 къщи могат да се похвалят с регионалната марка «Странджа». Сред продуктите с отличителния знак са и атракциите «Бръшлян – миналото оживява»-етнографската сбирка и форклорната програма на жените от селото, разходката с лодка по Ñ€. Велека и туристическите преходи с коне в Синеморец. Работилницатза багрене на вълна в с. Зведец и други два обекта по морето са кандидати за сертифициране.

По време на финалната презентация на проекта норвежкият партньор на БФБ Бьорн Арне Нес бе приятно изненадан от екипа. За всеотдайната си подкрепа за проекта той получи подарък странджанска гайда, напрвена лично от най-добрия странджански гайдар Пейчо Пейчев от Царево.


Подобни публикации