30

дек

ribbon

От родните пътища по-опасни /почти/ няма

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Пътищата в България са сред най-опасните в Европа, сочи проучване на Европейския съюз и Международната автомобилна федерация. Страната ни се нарежда на четвърто място в черната класация със 118 смъртни случая на 1 милион души от населението.

Най-безопасни са пътищата във Великобритания, където миналата година са били регистрирани 38 смъртни случая при пътни произшествия на един милион жители. На второ място се нарежда Холандия с 39 смъртни случая на 1 милион жители.
Най-опасни според проучването са пътищата в Румъния и Гърция, със 130 смъртни случая на 1 милион души от населението. Следват Полша със 120 смъртни случая, България със 118 и Латвия със 112.
Средно в Европа се стига до 69 смъртни случая при транспортни произшествия на 1 милион жители. Повечето от загиналите са пътници в катастрофиралите автомобили. На второ място се нареждат пешеходците /една пета от всички смъртни случаи/, мотоциклетисти – 14%, и велосипедисти – 6,6%.
Като цяло безопасността на движение по пътищата на Европа се подобрява, сочат данните от проучването. От 2001 г. досега броят на пътните произшествия е намалял с 21%. Броят на смъртните случаи е намалял през същия период с 36%, до общо 34 500 души в цяла Европа за миналата година.


Подобни публикации