3

апр

ribbon

Освен всичко друго сме и най-нещастни

Публикувано в: България;
От: pointburgas

България се нарежда сред най-нещастните държави в света според данните в доклада World Happiness Report. На челно място са все държави от Северна Европа – Дания, Норвегия, Финландия, Холандия. В топ десет са още Канада, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Австралия и Ирландия.
България е на 147-о място сред 156 държави, което я поставя редом до страни като Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната – Того.

Ð’ доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като челните десет държави са постигнали показател от 7.2 до 7.8, докато последните, в това число и България – под 4.
Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на “нещастните” страни.
Икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор. Типичен пример за това са САЩ, които за последните 30 години са постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие е останало почти непроменено. Страната е на 11-то място в класацията.
Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.


Подобни публикации