17

юни

ribbon

Материалите за магистралата не били много в ред

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Материалът, с който се строи АМ Тракия съдържа повече прах от допустимото, защото той просто е пепел. Това показват резултатите от техническата експертиза на Лот 2 на АМ Тракия. Експертизата беше възложена на лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия .

Пробите от магистралата бях взети в присъствието на акредитиран геолог, представители на лабораториите на надзора и на изпълнителя. Със заповед на ректора на университета беше назначена 5-членна комисия, която завърши експертизата на взетите проби, информира news.bg.

Резултатът, оповестен в кулоарите на парламента от депутата Димчо Михалевски, показва, че от общо 11 групи показатели при 4 няма съответствие.

Проблемите са свързани с водното съдържание на пробите, наличието на повече органични примеси от позволеното, критерия за зърнометричен състав и наличието на въглищни примеси. „Тези факти не ми дават основание да се извиня”, категоричен беше Михалевски.

Проверката бе инициирана, след като Михалевски алармира, че Тракия се строи с некачествени материали.

Депутатът обясни, че е недопустимо да има прах повече от 35%, а пробите достигат 40%. „Това означава, че не може да се направи здрав скелет на магистралата”, отбеляза Михалевски.

Той изтъкна, че отклоненията за водно съдържание са много големи – при допустими 3%, отклонението е от 30% до 55%. Това по думите на депутата означава, че материалът е по-сух от необходимото и не може да се получи уплътнение.

Михалевски определи като абсолютно недопустимо и наличието на въглищни частици, които могат да се самозапалят при повишена влага.

Депутатът информира, че експертизата ще бъде изпратена на премиера Борисов, на министър Плевнелиев и на комисаря по регионална политика в ЕК.


Подобни публикации